KOMPLETY GARNKÓW I PATELNI
JAKI KOMPLET GARNKÓW DO KUCHNI?
Bez porządnego kompletu garnków trudno sobie wyobrazić domową kuchnię. Te podstawowe naczynia kuchenne są dziś fundamentem gotowania, smażenia, duszenia, a nawet przechowywania potraw. Tradycyjny garnek wyposażony jest w dwa boczne uchwyty do przenoszenia oraz pokrywkę. Większość z nas zwykle posiada wiele garnków różnych rozmiarów, często pojedynczych egzemplarzy, z racji dokupowania ich w miarę upływu czasu. Stąd w kuchennych szafkach zalega kolekcja wszelkiego rodzaju garnków. Zajmują sporo miejsca, a zazwyczaj korzystamy i tak maksymalnie z kilku ulubionych. Stąd dobrym pomysłem jest zakup kompletu garnków do kuchni. W ten sposób oszczędzimy miejsce w szafkach i będziemy mieć funkcjonalny komplet do przyrządzania różnego rodzaju potraw.
Dobry komplet składa się z 5 do 10 garnków różnej wielkości i przeznaczenia. Część z nich da się chować jeden w drugi, dzięki czemu oszczędzamy miejsce w szafkach. Najbardziej popularne są garnki emaliowane. Podczas obróbki termicznej potraw emalia sprawia, że poszczególne składniki dania nie przywierają do ścianek garnka i do dna naczynia. Dzięki temu nic się nie przypala. Poza tym warto zauważyć, że emalia jest bezpieczna dla naszego zdrowia.
PATELNIE DO SMAŻENIA - UNIWERSALNE CZY DEDYKOWANE?
Patelnie obok garnków należą do podstawowego wyposażenia w kuchni. Warto sięgnąć po gotowy zestaw, który nie dość że wygląda estetycznie to jeszcze zajmie mniej miejsca w kuchennych szafkach niż przypadkowo dobrane pojedyncze egzemplarze. Wybierając patelnię należy zwrócić uwagę na kilka czynników. Najważniejszym jest powłoka. Nieprzywieralna powłoka (ceramiczna lub teflonowa) zapobiegnie przypalaniu potraw i ułatwi czyszczenie. Poza tym umożliwia przygotowanie potraw bez tłuszczu. Drugim kluczowym parametrem jest rozmiar. W kuchni powinniśmy posiadać co najmniej kilka patelni różnych rozmiarów, dzięki czemu łatwiej dopasujemy właściwą patelnię do wielkości przygotowywanego dania. Istotny jest też rodzaj kuchenki, nie wszystkie patelnie, które pasują do kuchni gazowej będą nadawały się do kuchni indukcyjnej.
Rodzaje patelni:
• patelnia uniwersalna, pasująca do smażenia różnego rodzaju dań przygotowywanych zarówno na kuchni gazowej jak i indukcyjnej,
• patelnia grillowa, posiadająca żłobienia w dnie, w które spływa tłuszcz podczas smażenia,
• patelnia do naleśników - cieńsza od pozostałych patelni, ułatwia precyzyjne smażenie naleśników,
• patelnia do ryb, posiadająca nieco bardziej owalny kształt,
• patelnia typu WOK - dla amatorów przygotowywania dań kuchni azjatyckiej.