
POKRYWY I POKRYWKI
W JAKIM CELU WARTO UŻYWAĆ POKRYWEK?
Pokrywki są niezbędnym elementem skutecznego gotowania, smażenia i pieczenia. Trudno sobie wyobrazić efektywne przygotowywanie potraw bez użycia pokrywek. Przede wszystkim pokrywki są nieodłącznym dodatkiem do garnków i patelni. Pokrywki spełniają ważne funkcje podczas gotowania. Do najważniejszych z nich zaliczamy:
• zapobieganie wydzielaniu się zapachów, aby nie były one wyczuwalne w całym domu,
• szybsze gotowanie - szczelnie zamknięty garnek to wyższa temperatura w środku,
• ochrona przed wysychaniem potraw,
• utrzymywanie ciepła w garnku przez dłuższy czas.
RODZAJE POKRYWEK
Do najpopularniejszych modeli pokrywek zaliczamy pokrywki wykonane ze szkła oraz ze stali nierdzewnej. Pokrywki wykonane z żaroodpornego szkła umożliwiają nam podejrzenie potrawy podczas gotowania, bez konieczności podnoszenia pokrywki. Wyposażone są w uchwyt umożliwiający wygodne trzymanie, zrobiony ze stali szlachetnej, tworzywa sztucznego lub silikonu. Jeśli mamy zamiar smażyć w piekarniku powinniśmy wybrać również odpowiednią do tego pokrywkę. Pokrywki ze stali szlachetnej są odporne na korozję, wysoką temperaturę, a także na różne środki chemiczne. Warto wybrać pokrywkę dobrej jakości, która będzie dobrze dopasowana do garnka czy patelni. Pokrywki stalowe są łatwe w utrzymaniu czystości, nie absorbują zapachów i z powodzeniem mogą być stosowane zarówno przez amatorów kuchni jak i profesjonalnych kucharzy.
DODATKOWE OPCJE W POKRYWKACH
Niektóre pokrywki są wyposażone w dodatkowe przydatne opcje. Przede wszystkim chodzi o otwór odprowadzający wytwarzającą się w garnku parę. Zbyt szczelne przykrycie gotującej się potrawy może spowodować wykipienie. W takim wypadku zastosowanie pokrywki z funkcją odprowadzania pary pozwoli tego uniknąć. Wybierając pokrywkę warto zwrócić uwagę na uchwyt, który nie powinien nadmiernie się nagrzewać, aby korzystanie z pokrywki było wygodne i bezpieczne.