
Dostępność
Promocja
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
GARNKI
NACZYNIA KUCHENNE DO GOTOWANIA POTRAW
Garnki to naczynia kuchenne służące do gotowania, duszenia i przechowywania potraw. Zazwyczaj posiadają cylindryczny kształt, dno i dwa uchwyty po zewnętrznej stronie. Wykonane są z różnych materiałów. Na rynku możemy spotkać garnki emaliowane, żeliwne i ze stali nierdzewnej, rzadziej z aluminium.
NAJPOPULARNIEJSZE GARNKI ZE STALI
Najbardziej popularne są garnki ze stali nierdzewnej. Odporne na korozję i wysokie temperatury, nadają się do stosowania na większości rodzajów kuchenek, w tym indukcyjnych. Potrawy nie przywierają, a dzięki szybkiemu nagrzewaniu się garnków gotują się szybciej, przez co ich użytkowanie jest również energooszczędne.
EKSKLUZYWNE GARNKI ŻELIWNE
Garnki żeliwne z kolei są ciężkie, solidnie wykonane i charakteryzują się najwyższą jakością wykonania. Ugotowane w nich potrawy mają unikalny smak. Powłoka jest emaliowana, zapobiega przywieraniu potraw. Garnki długo i powoli się nagrzewają, ale również długo trzymają ciepło. Idealnie nadają się do duszenia potraw. Należy pamiętać o odpowiedniej konserwacji, żeliwo nie nadaje się do mycia w zmywarce.
KOLOROWE GARNKI DLA ALERGIKÓW
Garnki z powłoką emaliowaną nie zawierają w sobie żadnych alergenów, dlatego są szczególnie polecane dla alergików i dzieci. Nie pochłaniają zapachów i smaków. Powłoka jest kwasoodporna, bezpieczna dla zdrowia. Emalia sprawia, że mogą posiadać różne wzory, a dzięki odporności na promienie UV garnki emaliowane długo zachowują swój intensywny kolor.