
BLACHY DO PIECZENIA
PRAKTYCZNE DODATKI DO PIEKARNIKA
Każdy piekarnik kuchenny jest wyposażony w blachę do pieczenia. Można na niej ułożyć gotowe danie, pizzę lub warzywa do upieczenia. Aby upiec ciasto należy skorzystać z dodatkowych form, które nie będą tak płaskie jak te w standardzie dołączane do piekarników elektrycznych. Blachy do pieczenia wykonane są z różnych materiałów. Mają też różne kształty, choć najczęściej stosowane są te w kształcie prostokąta. Dzięki zastosowaniu materiałów wysokiej jakości blachy do pieczenia są bezpieczne w użytkowaniu i łatwe w utrzymaniu czystości. Przede wszystkim są odporne na bardzo wysokie temperatury jakie panują w piekarniku podczas pieczenia.
JAKIE BLACHY DO PIECZENIA SĄ NAJLEPSZE?
Blachy do pieczenia są wykonane z wysokiej jakości materiałów, aby wytrzymały wysokie temperatury w jakich przyjdzie im pracować, ale też, by zapewnić użytkownikom wysoką trwałość i komfort obsługi. Formy ze stali nierdzewnej są łatwe w czyszczeniu i odporne na wgniecenia. Dobrze, aby były dodatkowo pokryte nieprzywieralną powłoką, która zapobiegnie przypalaniu i przywieraniu ciasta. Najlepsze są blachy do pieczenia wykonane ze stali węglowej oraz formy pokryte powłoką antyadhezyjną. Wyjątkowo trwałe, nie rdzewieją i nie wymagają stosowania papieru do pieczenia czy też smarowania formy tłuszczem.
OGROMNY WYBÓR FORM I KSZTAŁTÓW
Wybierając blachę do pieczenia mamy spore możliwości wyboru. Modele płaskie sprawdzą się podczas przygotowania pizzy, ciasteczek czy opiekania warzyw. Głębsze pozwolą na upieczenie różnego rodzaju mięs, pasztetów, zapiekanek, chleba i ciasta. Formy do pieczenia mogą przyjąć też różnego rodzaju kształty. Najpopularniejsze są prostokątne, ale często spotyka się również kwadratowe i okrągłe. Niektóre formy silikonowe mają fantazyjne kształty, umożliwiające upieczenie wspaniale wyglądających babeczek